Alcoholslot auto is 'kraakbaar'
Door Henrik-Willem Hofs en Babette olde Hanhof
Het alcoholslot dat ruim twee jaar geleden is ingevoerd, blijkt eenvoudig te omzeilen. Verschillende automobilisten hebben dat gezegd tegen de NOS. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat de maatregel oplegt, erkent nu dat het systeem niet waterdicht is en komt met maatregelen.
We namen zelf de proef op de som door enige tijd mee te rijden met John. Zijn naam is gefingeerd, zodat hij niet uit het alcoholslotprogramma van de overheid kan worden gezet. We stappen op een parkeerterrein in de Randstad bij hem in zijn sportwagen.
"Het is vrij eenvoudig", legt John uit. "Als je met een slok op zou willlen rijden, laat je iemand anders voor je blazen. Onderweg moet je vaak nog een paar keer blazen. Dat zijn hertesten die ze tijdens het rijden moet doen. Maar dat is gemakkelijk te omzeilen. Je kunt het alcoholslot ontkoppelen. Dat mag en is geen overtreding. Op deze manier krijg je onderweg geen enkele hertest."
Wat is het ASP?
Het alcoholslotprogramma, het ASP, werd vorig jaar opgelegd aan ruim 1500 mensen. Het is bedoeld voor bestuurders die met te veel alcohol op achter het stuur zijn betrapt. Voor beginnende bestuurders geldt een limiet van 1 promille alcohol, voor anderen een norm van 1,3 promille. Dat zijn afhankelijk van de persoon zo'n zes tot acht wijntjes.
Tijdens het alcoholslotprogramma, dat ten minste twee jaar duurt, krijgen deelnemers in hun auto een alcoholslot ingebouwd. Het is een startonderbreker, maar ook tijdens het rijden moet de bestuurder blazen. Dat moet grofweg ieder half uur tot drie kwartier.
En daar zit volgens een andere bestuurder met een alcoholslot, Ramin, de crux. "Als je de handset afkoppelt, hoef je helemaal geen hertest te doen terwijl je rijdt. En dan kun je met een flinke slok op rijden door heel Nederland. Met het alcoholslot creëer je dus een schijnveiligheid. Want notoire alcoholisten kunnen daarmee nog steeds beschonken rondrijden."
Maatregelen
Het CBR zegt maatregelen te nemen om fraude in de toekomst te voorkomen. Alle alcoholsloten moeten daarvoor worden aangepast. Zo worden alle sloten geüpdatet met nieuwe software. Dat gebeurt in de garages waar de sloten ook worden uitgelezen.
Ook worden de regels aangescherpt. Zodra wordt geconstateerd dat er wordt gereden met een ontkoppelde handset, kun je uit het programma worden gezet. Gevolg daarvan is dat je vijf jaar je rijbewijs kwijt bent of dat je opnieuw moet beginnen met het alcoholslotprogramma.